MAGYAR SZABADSÁGHŐSÖK NYOMÁBAN A DÉLVIDÉKEN - Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Munkácsy Mihály Technikum
 
 
  KöszöntőÁlláshirdetésTagint.vez.pályázatokNyitóoldalMulasztás igazolásFelvételi tájékotatóÉrettségi vizsgaHírekNévadónkPályázatainkIskolatörténetSzabályzatokEseménynaptárVersenyeinkMunkatársakIskolai könyvtárDiákokDiákalapítványVideókVersenyeredményekKépekMédiaSzülői munkaköz.HivatkozásokKözösségi szolgálatIn memoriamKözzétételi listaHatártalanul_2017-18Fotovoltaikus r.AdatvédelemSZÉJ 2019Diáknap 2019KNyPBeiratkozás 2020Nyertünk 2020COVID-19ÖKOISKOLAKadétképzésDKA labor
 
További weblapjaink Minőség, hatékonyság, esélyegyenlőség (Innováció a Ganz-Munkácsy Szakközépiskola és Szakiskolában) innovacio. ganz-munkacsy.hu Kompetencia alapú nevelési, oktatási programot átfogóan, mintaadóan alkalmazó intézmény, előminősített referenciahely: kompetencia. ganz-munkacsy.hu A ZSZC Munkácsy Tagiskola könyvtárának honlapja: munkacsykonyvtar. munkacsyszki.hu

Legutolsó frissítés:
2021. Máj. 20. 12:02
Jelenleg 4 látogató tartózkodik az oldalon.Összes látogató 2009 szeptember óta: 609389Ezt az oldalt 4667 alkalommal jelenítették meg 2009 szeptember óta. Ebből az egyedi letöltés 3396 volt.

 

2017.09.21-25.

Létszám:44 fő (40 tanuló + 4 tanár)

A program: itt

A kirándulás (HATÁRTALANUL PÁLYÁZATUNK) blogja: itt

További képek: itt

2018.03.19-23.

2018. március 23., péntek

Búcsúzás
És elérkezett az utolsó nap, a péntek, amikor az óbecseiek hazafelé indultak.
A napot egy zalaegerszegi városnézéssel kezdtük.
 
Először sétáltunk egyet a belvárosban, megtekintve a legjelentősebb épületeket, tereket: a Mária Magdolna Plébániatemplomot, a Deák szobrot, az egykori vár helyén lévő épületeket, a piacot, a Zsinagóga épületét, a város főterét, a Dísz teret a híres Tulipán szökőkúttal.
A rövid városnézés után a Munkácsy iskolában folytatódott a program: Szabó Károly, a ZSzC főigazgatója, valamint Velkey Péter, a Munkácsyért Alapítvány vezetője köszöntötte a vajdaságiakat. Ezután közös faültetést szerveztünk a két iskola diákjainak, ami jelképes értékű: örülnénk, ha a két fa egymás melletti növekedésével a két iskola diákjai és tanárai is kapcsolatban maradnának, és a későbbiekben is folytatódna az együttműködés.
A faültetés után a csoport megtekintette az iskola tanműhelyeit, összehasonlítva a saját műhelyeikkel, hiszen a két iskola hasonló képzési palettával rendelkezik.
 
A közös program egy ebéddel zárult. Ezután a csoport búcsút vett zalai vendéglátóiktól, és hazaindult Óbecsére.
Összességében egy nagyon tartalmas, eredményes hetet zártunk. Nagy öröm volt számunkra, hogy mindazt a kedvességet, szívélyességet, amivel a Vajdaságban találkoztunk, viszonozhattuk vendéglátóinknak.
 

2018. március 22., csütörtök

Budapest, Budapest, te csodás :)
Csütörtök reggel Budapestre utaztunk. Útközben megálltunk Pákozdon, ahol megtekintettük a Katonai Emlékparkot. Felsétáltunk a pákozdi csata és Móga tábornok emlékművéhez, majd a kilátóponthoz. A kilátópontról gyönyörű kilátás nyílt Pákozdra, Sukoróra, az egykori csata helyszínére és a Velencei tóra. Ezt követően a sorkatonaság kiállítását néztük meg, ahol a gyerekek lelkesen próbálgatták a különböző katonai sisakokat. Végezetül sétát tettünk a lövészárkokban, és megnéztük a Doberdó kiállítást. Nagyon tartalmas, interaktív kiállításokat nézhettünk meg az emlékparkban, kimondottan a diákok érdeklődését felkeltő módszerekkel próbálják közelebb hozni a történelmet a fiatalokhoz.
Az emlékpark után bementünk Pákozdra Miska huszár monumentális szobrához. Ezt a szobrot 2017. szeptember 29-én avatták fel, azóta kiemelkedő látványossága Pákozdnak, illetve az M7-es autópályának.
Utunkat folytattuk Budapestre, ott először felkerestük a Petőfi Irodalmi Múzeumot, ahol a magyar irodalom tárgyi emlékeit nézhettük meg, majd sétáltunk az Andrássy úton. Megcsodáltuk az Operaházat és az Andrássy út csodás épületeit. A Hősök Terén Horváth Eszter tanárnő rövid ismertetőt tartott a tér építéséről, a szoborcsoportokról, a két monumentális épületről, a Műcsarnokról és a Szépművészeti Múzeumról.
Következő úti célunk a budai vár volt. Útközben a buszból rengeteg ismert épületet, budapesti látványosságot nézhettünk meg, hiszen végigmentünk az Andrássy úton, az Erzsébet tér környékén, az Erzsébet hídon. Így érkeztünk meg a várba, ahol egy kisebb körséta keretében megnéztük a Halászbástyát, a Mátyás templomot, és koszorút helyeztünk el a Dísz téren álló Honvéd –szobornál. Egy rövid szabadidő után pedig elindultunk hazafelé, ismét elfáradva, de számtalan élménnyel gazdagodva.
 
 

2018. március 21., szerda

Az Őrségben
A szerdai programunkat a Zalaegerszegi Falumúzeumban kezdtük.
A csoport tagjai először a régi zalai falvak életével ismerkedhettek, majd az Olajipari Múzeum kiállítását tekintették meg.
Ezután az Őrség felé vettük az irányt. Első úti célunk Velemér volt.
Itt találkoztunk idegenvezetőnkkel Nagyné Szabó Ágnessel. Ismerkedtünk a településsel, majd elsétáltunk a Szentháromság Templomhoz. A tanulók érdeklődéssel hallgatták meg a helyi vezetőnk élménydús beszámolóját. Megtudtuk, milyen különleges fényjáték tanúi lehetnek az idelátogató turisták. Sajnos ebből mi csak egy kis ízelítőt kaphattunk a borús időjárásnak köszönhetően. Következő állomásunk Kercaszomor volt.
Körbejártuk a települést, megismertük történelmét, lakóinak hőstetteit. A legrégebbi és legjelentősebb építményénél, a szoknyás haranglábnál koszorút helyeztünk el, így emlékeztünk meg a hősökről.
Ezután Szalafőre utaztunk. Az Őrségi Ízek Portáján a helyiek vendégszeretetét élvezhettük, megkóstoltuk a vidék specialitásait, a nagyon finom dödöllét és langallót. Jól esett a hűvös időben a meleg citromfű tea. A Balogh család gazdaságában betekintést nyertünk a tökmagolajütés rejtelmeibe. Végigkóstolhattuk a különböző pogácsákat: lenmag, dió, mák és tökmagpogácsát. Pityerszeren idegenvezetőnk bemutatta az Őrségi Népi Műemlékegyüttest. Bejártuk az őrségi nemzeti parkot, megismertük a vidék élővilágát.
Sétánkat a vadrezervátumnál fejeztük be, ahol bölények és vadlovak élvezhetik a parkban a számukra kialakított szabad területet, és a helyiek gondoskodását.
Utolsó állomásunk Őriszentpéter volt. Az Árpád-kori templom történetével, építészetével ismerkedtünk. Ezután elsétáltunk a középkori téglaégetőhöz. Idegenvezetőnktől megtudtuk, milyen módon bukkantak ennek a régi mesterségnek a nyomaira, és részletesen megismertük, hogyan készítették elődeink ezt az építkezési alapanyagot.
Innen az utunk már hazafelé vezetett, vacsora, majd pedig egy jó kiadós alvás következett, hiszen ez a nap is sok-sok gyaloglást, túrát tartalmazott, és mindenki tudta, hogy a következő napi program sem a pihenésről fog szólni...
 
2018. március 19-20., hétfő-kedd
Első napok Magyarországon
 
Első nap az óbecsei csoport a hosszú utazás mellett Pécs városával ismerkedett meg. Egy helyi idegenvezető mutatta be a vajdasági magyaroknak Pécset, annak nevezetességeit, főbb látnivalóit. Sajnos az időjárás nem volt túl jó, de ennek ellenére is rengeteg új információval és élménnyel gazdagodtak vendégeink.
Másnap reggel iskolánkban vártuk egykori vendéglátóinkat. Iskolánk megbízott igazgatója köszöntötte a határon túli magyarokat, majd egy kis műsorral kedveskedtünk vendégeinknek. Tuboly Viktória két dallal készült a fogadásukra, valamint végzős tanulóink előadták Janikovszky Éva Kire ütött ez a gyerek? című művének átdolgozását. A nap folytatásaként a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület négy tagja korabeli ruházatban és fegyverzettel egy nagyszerű előadást és bemutatót tartott az 1848-as honvédek életmódjáról, felszereléséről, valamint a Zala megyei hősökről. 
Az előadás után buszra szálltunk, és kiegészülve pár zalai diákkal elindultunk Keszthely felé. Ott felkerestük a Marcipán múzeumot, majd a Festetics-kastélyt. Először a hintómúzeumban néztünk szét, ahol a múzeum igazgatója vezetett körbe minket, és minden egyes hintónak elmondta a történetét, hogy hogyan került a múzeumba, melyik korból származik, stb. Majd a kastély látogatható termein vezettek keresztül minket, elmesélve az egyes szalonok jellemzőit. A hazaindulás előtt tettünk még egy sétát Keszthely sétálóutcáján és a mólón.
Nagyon jó hangulatban telt ez az első közösen töltött napunk, jó volt látni, ahogy a szeptemberben kialakult barátságok újra erőre kaptak a diákjaink között.
 
 
 
2018. március 18., vasárnap
És elérkezett a viszontlátogatás ideje. Holnap, 2018. március 19-én indulnak Óbecséről Magyarországra a szeptemberi vendéglátóink. Bár az időjárás eléggé zord, talán a tavaszi hó sem veszi kedvüket, hogy velünk együtt körbenézzenek egy kicsit a Dunántúlon, illetve Budapestre is ellátogassanak.
Holnap először Pécs városát fogják megtekinteni, majd estefelé már meg is érkeznek a szállásukra. Kedden pedig a sulinkban várjuk a csoportot.
Hát jó utat holnapra a csapatnak!!!
 
 
 
 
És eljött az utolsó nap... (5. nap)
Szeptember 25. A kirándulás utolsó napja. Kicsit vártuk is már, hogy véégre a saját ágyunkban aludjunk egy jót, de mellette nagyon szomorúak voltunk, hogy elteltek ezek a napok. Annyi fantasztikus élményben volt részünk, hogy jó sokáig fogjuk emlegetni még ezeket, sokáig tudunk erőt meríteni a mindennapok leküzdéséhez mindabból, amit ott láttunk, átéltünk.
Az utolsó nap is tartogatott még felejthetetlen pillanatokat. Szállásadóink szerveztek nekünk kürtöskalács-sütést. Mindenki saját magának készíthette el a finom kalácsot. Ültünk a kemence előtt, és forgattuk a parázs felett a tésztát. Kicsit füstös lett, kicsit néhol megégett, de ez senkit nem érdekelt. Nagyon jó élmény volt ez is. Nemcsak diáknak, tanárnak is. Fáradtak voltunk, de együtt dolgoztunk, felelevenítettük az elmúlt napok vidám perceit, és közben elfogyasztottuk a kürtöst. 
Aztán még megnéztünk egy pékmúzeumot és a Mesterségek házát, amik ugyancsak sok új ismerettel gazdagítottak minket, majd pedig elindultunk haza. 
Ahogy átléptük a határt, kicsit megkönnyebbültünk. Magyarország. Itthon vagyunk.
Szerencsére épségben, mindenféle probléma nélkül megérkeztünk.

 

Köszönjük, hogy részünk lehetett ebben az élményben!

 


 Beszámoló a 4. napról

Talán ezt a napot vártuk a legjobban, hiszen Nándorfehérvár, azaz Belgrád volt az egyik program ezen a napon. Nándorfehérvárról már az általános iskolában is hall minden diák, talán az egyik legismertebb ütközet az 1456-os diadal. Hunyadi, Kapisztrán János, Dugovics Titusz és a névtelen hősök minden magyar ember példaképe lehetnek. Kimondhatatlan nagy öröm, hogy minderről, magáról a csatáról, a hősökről az adott helyszínen, ott, ahol a csata folyt, emlékezhettünk meg, hogy együtt énekeltünk el a Himnuszt, ezzel is tisztelegve a nagyok előtt. Talán nem is lehet ezt az érzést leírni. Jó volt látni, ahogy az általában izgő-mozgó diákság szinte szájtátva hallgatta a honismereti vezetőnk előadását, majd pedig nem érezte cikinek, hogy az éppen mutáló hangján énekeljen nemzeti énekünket. Persze a mai napban más programok is voltak még, amelyek során úgy érezhettük, hogy jó magyarnak lenni. Voltunk Kiss Ernő, az aradi 13 egyik vértanúja sírjánál. Diákjaink egy verssel emlékeztek még róla, és meg is koszorúztuk az emlékművét. Ezután Zimonyba mentünk, ahol a Hunyadi-tornyot néztük meg. Nagybecskereken is jártunk, sétáltunk a főtéren, megnéztük a monarchiabeli épületeket, és nagyon jó érzés volt, hogy ottani magyarok odajöttek a csoportunkhoz, amikor meghallották a magyar szót, ugyanis arrafelé sajnos egyre kevesebb a magyar lakosok száma.
Összegezve a mai napon ismét sok élményben, szép látványban volt részünk. 

 

 

Beszámoló a 3. napról
A mai napunk ismét élménydús és programokkal teli volt. Reggeli után egy kis focival indítottuk a napot. Aki nem akarta a labdát hajtani, az akár kondizhatott is, vagy sétálgathatott a tanyán. 10 órakor indultunk az első állomásunkhoz, a péterváradi erődítményhez, ahol az óbecsei diákok és kísérőik is csatlakoztak hozzánk. A vár és a kilátás csodálatos volt, rengeteg szelfit készítettünk a gyönyörű panorámával a háttérben.
Ezután Újvidék következett, Szerbia második legnagyobb városa. Megtekintettük a város katolikus templomát, a főterét, a pravoszláv templomot, majd pedig vásárolgattunk és sétáltunk a központban.

Este együtt vacsoráztunk a szállásunkon a csoporttal, utána pedig néptánc oktatás kezdődött: a két csoport együtt próbálta követni a tanár egyre bonyolultabbá váló tánclépéseit kisebb-nagyobb sikerekkel. A két csoport nagyon jól összebarátkozott, és a búcsúzáskor már arról beszéltek, hogy mennyire várják, hogy márciusban újra találkozhassanak, addig pedig természetesen tartani fogják a kapcsolatot a facebookon, instagrammon keresztül. 

1-3. nap képekben: ITT

A 2. nap eseményei

A finom és bőséges reggeli után elindultunk az Óbecsei Műszaki Iskolába, akikkel közösen valósítjuk meg ezt a projektet. Nagyon szívélyesen fogadtak minket, műsorral és egy kis megvendégeléssel is készültek. Mi is bemutatkoztunk, bemutattuk iskolánkat és Zalaegerszeg városát, majd átadtuk a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum és iskolánk ajándékait az iskolavezetésnek, a diákoknak és az iskola könyvtárának.
Ezután a város egyik nevezetességét látogattuk meg, a Than-házat, ami egy interaktív kiállítás, akár a budapesti Csodák Palotája. A diákok nagyon jól érezték magukat, minden attrakciót kipróbáltak.
Az utunk következő állomása az óbecsei régi zsilip volt, aminek terveit Eiffel tervezőirodája készítette. Bár már nem működik, de igazi látványossága a városnak. Ezután következett a várva várt ebéd, amit egy régi szélmalomban kialakított étteremben fogyasztottunk el.
Törökbecse következett az ebéd után. Gróf Leiningen-Westenburg Károlynak, a település szülöttének szobrát kerestük fel, és mécsest gyújtottunk az aradi vértanú tiszteletére, majd a törökbecsei temetőbe mentünk, ahol a Vajdaság egyetlen 1848/1849-es emlékműve áll, a Hungária szobor. Megkoszorúztuk, és itt is mécsest helyeztünk el a hősök emlékére.
Talán a kirándulás egyik legszebb programja volt az aracsi romtemplom felkeresése. Ez a román kori templom az aracsi puszta közepén állva lenyűgöző látványt nyújt az ide látogató turistáknak.
Ezután visszaindultunk a szállásra. megvacsoráztunk, majd az est további része beszélgetéssel. zenehallgatással folytatódott.
 

 

 

 

 
Beszámoló az első napról
Reggel 7.30-kor szerencsésen útnak indultunk 40 diákkal és 4 kísérő tanárral az 5 napos kirándulásnak. Elsőként felkerestük a nagykőrösi Svájci házat, ahol egy festészeti és fotókiállítást tekinthettünk meg, ami Arany János műveihez kapcsolódott. A tárlatvezető köszöntött minket, majd rövid megemlékezést tartottunk Arany Jánosról, hiszen ebben az évben ünnepeljük születésének 200. évfordulóját. 2 tanulónk tolmácsolásában felelevenítettük életének fontosabb szakaszait, kitérve a Nagykőrösön töltött időszakra, majd meghallgattuk Kulják Márk előadásában az egyik itt írt balladáját, az Ágnes asszonyt.
Ezután elindultunk Szerbia felé, az országot Röszkénél hagytuk el. A következő állomásunk Szabadka volt, ahol megismerkedtünk a honismereti vezetőnkkel, Faragó Zoltánnal, aki nagyon érdekes és információkban gazdag városnéző körúttal színesítette a programunkat. Először felkerestük Kosztolányi Dezső lakóhelyét, azt a gimnáziumot, ahol az író édesapja igazgatóként dolgozott, és itt is élt családjával. Megtekintettük többek között a szecesszió stílusában épült Városházát, a Kaptárházat, a Mézeskalács házat, majd megkoszorúztuk a Kosztolányi család síremlékét.
Ezután a szállásra utaztunk, ahol nagyon finom vacsorával és szeretetteljes fogadtatással vártak minket. 
A vacsora után megbeszéltük a következő nap programjait, és fáradtan, de élményekben gazdagodva vonultunk a szobáinkba.

 

 

2017.09.21 7:45: Elindult a csapat a MUN-482-es rendszámú autóbusszal Nagykőrös felé..

 

 

 

www.nfu.hu
Webdesign és programfejlesztés:
Tüske Balázs (tuskebganz@freemail.hu)
Legfrissebb oldalak:DKA laborKadétképzésÖKOISKOLACOVID-19Érettségi 2020Nyertünk 2020Beiratkozás 2020Versenyeink 2019/2020Mulasztás igazolásSZÉJ 2019Tagint.vez.pályázatokDiáknap 2019AdatvédelemKöszöntőKözösségi szolgálatHatártalanul_2017-18Közzétételi listaÖkolábnyom tesztVersenyeredményekIngyenes Office 365 
Legújabb videó:
Szenzordilemma (a ketrecharcos)Legújabb képgalériák:
KISINAS tábor 2021
Ballagás 2021 HírlevélFeliratkozásLeiratkozás
Legújabb hírek:PET palack mentes középiskola
2020. Dec. 10. (Csütörtök)
Gáspár Martin: új magyar rekord
2020. Szept. 24. (Csütörtök)
További hírek...IskolaújságÖrökségünk '48 történelmi vetélkedő - országos 1. hely!!!
2015. Ápr. 7. (Kedd)
Magyarok Európában vetélkedő - országos 5. hely!!!
2015. Ápr. 7. (Kedd)
További cikkek...
Elérhetőségeink: Címünk:
8900 Zalaegerszeg,
Gasparich u. 24.
Telefonszámunk:
06-92 510-773
E-mail címünk:
info@munkacsyszki.hu
OM azonosító:
203067
Zalaegerszegi SZC azonosító:
202105
"Munkácsy Szakközépiskoláért" Alapítvány 18958410-1-20