Kalandok az iskolai könyvtárban - Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Munkácsy Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 
 
  Intézményv. pályázatÁlláshirdetésKépzéseinkÉrettségi vizsgaHírekNévadónkPályázatainkIskolatörténetSzabályzatokTanfolyamokEseménynaptárVersenyeinkMunkatársakIskolai könyvtárDiákokSzelektív hulladékgyűjtésDiákönkormányzatDiákjaink készítettékKalandok az iskolai könyvtárbanÖkolábnyom teszt1956-os témahétSolid EdgeMagyar HonvédségFormula Renault 2000Történelmi filmajánlóIngyenes Office 365Mindstorms EducationReformáció 500DiákalapítványVideókVersenyeredményekKépekMédiaSzülői munkaköz.HivatkozásokNyitóoldalSZÉJ 2016Közösségi szolgálatIn memoriamKözzétételi listaSZÉJ_2017Határtalanul_2017Fotovoltaikus r.SZEJ_2018
 
További weblapjaink Minőség, hatékonyság, esélyegyenlőség (Innováció a Ganz-Munkácsy Szakközépiskola és Szakiskolában) innovacio. ganz-munkacsy.hu Kompetencia alapú nevelési, oktatási programot átfogóan, mintaadóan alkalmazó intézmény, előminősített referenciahely: kompetencia. ganz-munkacsy.hu A ZSZC Munkácsy Tagiskola könyvtárának honlapja: munkacsykonyvtar. munkacsyszki.hu

Legutolsó frissítés:
2018. Febr. 9. 20:51
Jelenleg 18 látogató tartózkodik az oldalon.Összes látogató 2009 szeptember óta: 417251Ezt az oldalt 3204 alkalommal jelenítették meg 2009 szeptember óta. Ebből az egyedi letöltés 3032 volt.

Kalandok az iskolai könyvtárban

Abdul és a papirusztekercs rejtélye

Egyszer volt hol nem volt, még a Gasparich úton is túl, volt egy iskolai könyvtár, aminek kincstára olyan üres volt, hogy az Üveghegy is belefért volna. Volt ennek a könyvtárnak egy szorgalmas kalandorkönyvtárosa, Makár Barni, aki megelégelvén a szegénységet, elindult, hogy visszaszerezze a könyvtár jogos tulajdonát képező értékes papirusztekercset. Tudta, a tekercs visszaszerzése óriási hasznot hozhat a könyvtárnak.

Midőn visszaérkezett sikeres küldetéséből, Barni jelentést tett a Bibliotéka Legbelsőbb Titkos Tanácsának. A tanácstagok, akik már-már egymást ütötték az egyre fokozódó türelmetlenségtől, kíváncsian várták a Nagy Visszaszerző meséjét.
- Salem alaikum habibti! – köszöntötte őket Barni, s kihívóan rákacsintott a főkönyvtárosra, amivel rögvest magára vonta mindenki figyelmét.

A Tanács tagjai elé állva a kalandorkönyvtáros kétszer a mellére vágott, s a beálló csendben nekikezdett mondandójának:
- Kár, hogy a Tanács, anyagi helyzete miatt, csak fapados járatra tudott befizetni – kezdete beszámolóját szarkasztikusan.
- Khmmm… - köszörülték meg egyes tanácstagok a torkukat, ezzel rendre intve a kalandort.
- Réges-régen, amidőn elindultam a nagy fáraók földjére visszaszerezni a papirusztekercset, melyet egykori cserediákunk, Tutanhamon, immáron 1.215.450 napja nem hozott vissza könyvtárunkba, biztos voltam abban, hogy mindenáron megszerzem a kincset.
A mondatot hallva néhány tanácstag kapzsin dörzsölte össze kezeit a hatalmas késedelmi díjra gondolva.

- Amikor megérkeztem Egyiptomba, sikeresen beépültem a helyiek közé, Abdul al Makar néven, ahogyan azt az akkreditált továbbképzésen tanultam. Segítőmet, Aladdint kértem meg, hogy vigyen olyan helyre, ahol kideríthetem, hol van a papirusz.
- Ugye, hogy megérte a pénzt az a tanfolyam?! – súgta egy tanácstag a másiknak, miközben hallgatták Abdul al Makart.
Elindultam hát Aladdinnal a bazárok rengetegébe – folytatta Barni. Csak nézelődtem, nézelődtem, mikor egyszer csak megláttam egy gyönyörű szőnyeget, amin olyan hieroglifák voltak, melyek segítségével végre rájöttem, hol kell keresnem a tekercset.

A szőnyeg aztán ide, Hatsepszut templomába vezetett el, ahol azonban legnagyobb meglepetésemre a papirusz helyett egy rejtvényt találtam.
„Hol Ré hajója lebukik a horizont szélén, és az éjben megjelenik Honszu, a vándorló, a Nagy Fáraó piramisának élén észreveheted Apóphisz, a kígyó nyomát a homokban, mely útmutatód lesz az Őrzők felé.”

A rejtvény hallatán a Tanács néhány tagjának arcára kiült a döbbenet, bár másokat ennyire nem nyűgözött le az egyiptomiak leleményessége.
Barni folytatta meséjét:
- Miután elmentem az egyiptomi sivatagi bölcsek közé, arra kértem őket, hogy tudásukkal, melyet Imhoteptől nyertek, segítsenek engem kutatásom során.
S bár az áldást és támogatást megkaptam, sokra nem mentem vele – mondta szomorkásan Abdul al Makar.

Fel s alá járkálva addig-addig gondolkodtam a megoldáson, míg a fáradtságtól elpilledve egy piramis lábánál elaludtam. Másnap reggel, mikor a nap a láthatáron megjelent, úgy döntöttem, hogy a hatalmas kőépítményen meditálva próbálom megfejteni a rejtvényt.
Az óriási gúlára telepedve rögvest révületbe estem, s rádöbbentem: a megoldást Memnon kolosszusainak lábánál fogom meglelni.

A feszült figyelemmel hallgató tanácstagokban ekkor felmerült a kérdés: tényleg a kolosszusok közt találta meg Barni az utat Tutanhamon rejtett kamrájához?
- A kolosszusok lábai közt találkoztam azokkal a papnőkkel, - folytatta Barni - kiknek szépsége, elhomályosította még Ízisz ragyogását is. Ám figyelmemet nem kerülte el, hogy a szentély vörös ruhás őrzőinek tánca fátyolként rejti el előlem a titkot.

Fatima, a szentély egyik szőke papnője, felajánlotta segítségét, amikor megtudta, hogy mit is keresek. Ám ahelyett, hogy megtaláltam volna a tekercset, csak a következő rejtélyhez jutottam el Fatima révén.
A talány így szólt:
„A pusztán lágy homoklepel egy roppant romon, mely körül határtalan szélesre, s hosszúra a holt homoksík némán szétterül, ott alussza Ő örök álmát, kin Anubisz, a holtak bírája ítélkezett.”
Miután megfejtettem a rejtvényt, a titkot őrző könyvet Fatimára bíztam, aki egyiptomi segítőmnél, Aladinnál rejtőzött el társai haragja elől.

Miután Fatima tanácsait megköszöntem, útnak indultam. Három nap és három éjszaka tevegeltem, míg végül megleltem az elveszett piramist. Tevekaravánom néhány gyáva tagja, amint meglátta az óriási gúlát, félelmében Hóruszhoz kezdett fohászkodni. Ezek a nyúlszívűek, mikor látták, hogy imájuk nem talált meghallgatásra, úgy otthagytak minket, mint sivatagi szél a Szaharát.

Mikor elérkeztem a hatalmas sírhelyhez, beléptem a piramisba, s bizony sok-sok veszélyen kellett átverekednem magam. A legördülő szikladarabok vagy a Nílus dögletesen fekete vize, csak a kezdet volt.
A tanácstagok arcára kiülő félelemmel vegyes döbbenet Barnit arra késztette, hogy folytassa mondókáját:
Amikor egy hatalmas csarnokhoz jutottam, döbbenetes látvány fogadott: a mindent elborító hatalmas kincs tömege falunyi ember súlyában volt mérhető. Tudtam, ehhez a kincstengerhez nem lesz egyszerű eljutni, hogy megszerezhessem a hőn áhított tekercset. Valóban. Az életre kelő szobrok, a falból kiugró dárdák igencsak megnehezítették a dolgomat.

Amikor végül megtaláltam a papirusztekercset rejtő utolsó, legtitkosabb kamrát, hamar rám törtek Sekhmet papjai. Mivel a tekercs titkát évszázadok óta őrzők nem voltak elég ügyesek, óvatlanságukat kihasználva elszöktem a kamrából. Tudtam, menekülnöm kell, hiszen amint kiderül a turpisság, az Őrzők a nyomomba erednek.
Sekhmet papjai nem is tétlenkedtek, s a sivatag homoktengerén át egészen az alexandriai kikötőig a nyomomban loholtak.

Amikor elértem Aladdin házához, már tudtam, csak az Ő segítségével sikerülhet az őrzőket kijátszanom, akik üldözésemet továbbra sem adták fel, s végigkergettek minket a városon, ajkukon Tutanhamon rejtélyes harci kiáltásával. 
Amint a tengerpartra értünk, a horizonton, mint mentsvár, megjelent a ganzos lobogóval megjelölt csónak, s az Aladdintól kapott gyűrűt elfordítva, a tenger hirtelen szétvált, s mi könnyedén megközelíthettük a bárkát.

Amikor felértünk a hajóra, a gyűrűt ismét elfordítottam, s a hatalmas alázúduló víz láttán üldözőinknek inukba szállt a bátorsága, s észveszejtve rohantak vissza a partra. A bárkán töltött idő alatt annyira megszerettem Fatimát, hogy rábeszéltem, ne csak, mint segítőm, hanem mint nőm tartson velem Hunnia mezeire. A hetedhét országra szóló dínom-dánom három nap s három éjszakán át tartott.

Az Óperenciás tengeren túlról hazaérve, első utunk az iskolai könyvtárba vezetett, ahol újra biztonságban tudhattuk a tekercset.
- A sok fáradtság és a talányok megoldása után, most nagy örömmel nyújtjuk át a meglelt papirusztekercset a Bibliotéka Legbelsőbb Titkos Tanácsának – mondta Abdul al Makar, vagyis Barni, a kalandorkönyvtáros.
Amíg Fatima hastáncával szórakoztatta a Tanács tagjait, addig Barni belopakodott a hátsó szobába, hol éppen ekkor osztották vissza (930.85 (32)) a polcra a szövevényes úton megszerzett tekercset.

Miután véget ért a Tanács mulatozása és a Nagy Visszaszerző ünneplése, a Tanács tagjai közül néhányan szerették volna megtekinteni a tekercset, s megfejteni titkát. Át is mentek a hátsó szobába, hogy magukhoz vegyék a papiruszt, ám a nehezen megszerzett kincsnek hűlt helyét találták.
- Ma-kár! – üvöltöttek fel egyszerre a haragtól izzó szemű Tanácstagok, míg Barni és újdonsült felesége lassan eltűnt a szikrázó naplementében.
Az ifjú pár boldogan élt Burkusországban, és talán még ma is élnek, ha a Tanácsatgok átka miatt időközben meg nem haltak…

www.nfu.hu
Webdesign és programfejlesztés:
Tüske Balázs (tuskebganz@freemail.hu)
Legfrissebb oldalak:SZEJ_2018Érettségi vizsga 2018 május-júniusReformáció 500KépzéseinkI3 versenyVersenyeink_2017-18Határtalanul_2017Érettségi 2017 őszSZÉJ_2017Közzétételi listaMODERN FRIZURÁM HAJFONÁSSAL 2017Közösségi szolgálatVersenyeredményekIskolaújságIngyenes Office 365 
Legújabb videó:
Szenzordilemma (a ketrecharcos)Legújabb képgalériák:
Karácsony 2017
Adventi témahét 2017 - Teadélután HírlevélFeliratkozásLeiratkozás
Legújabb hírek:Sikerek a fodrászoknál
2017. Nov. 29. (Szerda)
Dorina újabb sikere
2017. Nov. 13. (Hétfő)
További hírek...IskolaújságÖrökségünk '48 történelmi vetélkedő - országos 1. hely!!!
2015. Ápr. 7. (Kedd)
Magyarok Európában vetélkedő - országos 5. hely!!!
2015. Ápr. 7. (Kedd)
További cikkek...
Eseményeink: Megemlékezés a kommunista diktatúra áldozatairól (osztályfőnöki órák keretében)
Ma (Péntek)
Nőnapi megemlékezés
2018. Márc. 8. 14:30 (Csütörtök)
Tanítás-pénteki órarend (03.16.)
2018. Márc. 10. (Szombat)
Iskolai ünnepély 1848. március 15. tisz-teletére
2018. Márc. 14. (Szerda)
Határtalanul – óbecsei diákok látogatása iskolánkban (2018.03.19-23.)
2018. Márc. 19. (Hétfő)
További események...
 
Elérhetőségeink: Címünk:
8900 Zalaegerszeg,
Gasparich u. 24.
Telefonszámunk:
06-92 510-773
E-mail címünk:
info@munkacsyszki.hu
OM azonosító:
203067
Zalaegerszegi SZC azonosító:
202105
"Munkácsy Szakközépiskoláért" Alapítvány 18958410-1-20