Iskolaújság - Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Munkácsy Mihály Technikum
 
 
  KöszöntőÁlláshirdetésTagint.vez.pályázatokNyitóoldalMulasztás igazolásFelvételi tájékotatóÉrettségi vizsgaHírekNévadónkPályázatainkIskolatörténetSzabályzatokEseménynaptárVersenyeinkMunkatársakIskolai könyvtárDiákokDiákalapítványVideókVersenyeredményekKépekMédiaIskolaújságRólunk írtákSuliTVÖkoiskola hírlevélSzülői munkaköz.HivatkozásokKözösségi szolgálatIn memoriamKözzétételi listaHatártalanul_2017-18Fotovoltaikus r.AdatvédelemSZÉJ 2019Diáknap 2019KNyPBeiratkozás 2020Nyertünk 2020
 
További weblapjaink Minőség, hatékonyság, esélyegyenlőség (Innováció a Ganz-Munkácsy Szakközépiskola és Szakiskolában) innovacio. ganz-munkacsy.hu Kompetencia alapú nevelési, oktatási programot átfogóan, mintaadóan alkalmazó intézmény, előminősített referenciahely: kompetencia. ganz-munkacsy.hu A ZSZC Munkácsy Tagiskola könyvtárának honlapja: munkacsykonyvtar. munkacsyszki.hu

Legutolsó frissítés:
2020. Szept. 1. 6:20
Jelenleg 10 látogató tartózkodik az oldalon.Összes látogató 2009 szeptember óta: 542031Ezt az oldalt 64128 alkalommal jelenítették meg 2009 szeptember óta. Ebből az egyedi letöltés 30734 volt.

Iskolaújság

Az istennő nyomában 1.

2011. Jan. 12. 12:45

           Tarlan világában létezik egy birodalom. Shemba birodalma. A birodalmat sok város és vagy ezernyi falu borítja. A városok egyike Vetmiril is. Híres templomairól, ugyanis itt tisztelik a legtöbb istent. Gonoszat és jót egyaránt. Ezért gyakoriak a vallásháborúk, azok a papok és papnők közt, akiknek istene nem jön ki a rivális papok istenével. Azonban egy háború sem volt olyan végzetes, mint azon a napon. Mikor a két erősebb isten, Isika és Lordak papjai közt vallásháború tört ki. Isika a bölcsesség és tolerancia jó istennője, míg Lordak az erőszak gonosz istene. Papok harcoltak egymás ellen, a polgári lakosságot sem kímélve a vérengzéstől. Az emberek  nagy része kénytelen volt elmenekülni, más településre a háború elől. A legtöbben a közeli Arkhold városát választották következő letelepedésük helyéül. Mivel Lordak papjai nem voltak jelen. Többek közt Isika egyik túlélő paplovag tanonca, Darren is.
Arkhold városába egy kereskedőkaraván vitte a népet. Nem volt messze. Nagysága megegyezett Vetmirilével. Csak volt kikötője. És szerencsére nem volt Lordaknak templom állítva. Darren mélyen elgondolkozott a veszteségein, míg a karaván döcögött a kavicsos úton. A barátai odavesztek. Csakis Isika áldásában és védelmében reménykedhetett. Esteledett, és a karavánnak is pihenőre volt szüksége.  Aligha, hogy megállt, hirtelen lángoló golyó csapódott a ponyvára. Valóban egy tűzlabda volt, egy varázslat. Valaki a fák közül megidézte. Majd kántálások zaja tört elő a sok sikítozó ember hangja közül. Darren egyből felismerte, Lordak papjai. Előrántotta a kardját és nekitámadt egypár közelebb ért papnak. Majd hárította a támadásokat. De a sorozatos tűzlabda varázslatok ellen nem volt esélye. Elbújt egy szikla mögé és megvárta a támadás végét. Egy idő után látta csak biztonságosnak az előbújást. Szomorúan vette figyelembe a karaván és a legyilkolt vagy megégetett ártatlanok maradványait . A tűz már-már kialudt. Rajta kívül az összes ember élete oda Így csak a kardja meg pár arany pénz állt rendelkezésére. Elindult Arkhold városa felé. Azonban mocorgás hallott az egyik különösen éppen maradt ponyva alól. A mocorgások köhögésbe és káromkodásokba torkolódtak. Darren segített levenni az alakról a ponyvát. Majd meglátta, hogy az alak nem más, mint egy szakállas törp. Aki mikor meglátta, meglepte.
- Hát te meg ki vagy? - kérdezte a törp, még köhögve.
- A nevem Darren. Látom nem csak én vagyok az egyetlen túlélő.–nyújtotta a kezét, de a mogorva törp nem fogadta el.
- Nagy nehezen feltápászkodott. Felvette a baltáját maga mellől és leporolta ruháját. Ő is körülnézett. Majd szemei a lovagra meredtek.
- Hát te túlélted? Hogy, hogy? Te szentfazék vagy, mi? – gúnyolódott.
- Esetleg bemutatkozhatna, a csúfolódás helyett.
- Miért kellene fiú? Én most fogom magam, nyakamba veszem a világot és eltévelygek Arkhold városába. Talán találok munkát.
- Nahát! Maga is odatart? Mert én is.
- Remek. Gondolom, akkor együtt kell mennünk.
- Figyeljen. Ezek a papok nem tudom miért, de követtek. Biztonságosabb, ha együtt vagyunk.
- Együtt egy szentfazékkal? Aztán végig a hitedet fogod szónokolni nekem, hogy milyen jó meg bölcs a kis istenkéd mi?!
- Nem. Én csak el szeretnék jutni Arkholdba. Szeretnék újra talpra állni. És talán még segíthetek Vetmiril szerencsétlenjein. 
- Felőlem tarthatsz velem fiú. Ha annyira támaszkodsz az én törp fizikai erőmre, akkor gyere! Meg ha ennyire nyavajogsz.- mondta, majd végigsimította barna szakállát.
Darren csak mosolygott és követte alacsony társát. Csendben sétáltak egymás mellett, mígnem tornyokat kezdtek látni. Arkhold tornyait. Erre Darren felbátorodott.
- Azért elárulhatnád ki vagy. Vagy legalább valamit. Elvégre, te is túlélő vagy.
- Jó van, jó van!  Hamááá annyira nem bírsz magaddal! A nevem Vuluf egy törpe barbár. Északról jöttem el a törzsemtől, mert utáltam a hideget. Na. Rólam ennyit. A többihez semmi közöd.
- Örülök akkor. Én Vetmirilből jött….
- Nem kérdezte senki sem. Amúgy is mindjárt ott vagyunk.- vágott közbe a fiú szavába.
       Így hát a két társ megérkezett Arkhold komorabb falai közé. Szóbeszédek járják, hogy veszélyesebbek az utcák, mint Vetmirilben. És ezért a helyi tolvajcéh a felelős. De legalább Lordak papok nincsenek. Darren és Vuluf egy fogadóban szálltak meg. Vuluf megígérte, hogy Darrennel marad, ha az fizet neki egy sört.
- Mi, ez nem sör!!! - förmedt fel, ahogy kortyolt egyet a nedűből.
  A csapos meglátta és egy kicsit megijedt a mérges törp láttán.
- Sajnálom.- hebegte.- De nincs sör. A karaván szállított volna nekünk, de úgy tűnik késik. Nem tudunk sörrel szolgálni.
- Mi az, hogy nincs sör! Milyen város ez?
- Én tényleg nagyon sajnálom. Csakis a helyi keserű szőlőből készült itallal szolgálhatok. Nagyon ütős.
- Mi??? Nekem sör kell! Megértette? Nem ilyen keserű kutyaszőr ízű lötty!- állt fel Vuluf a székre és ragadta volna meg a fogadóst, ha Darren le nem fogja.
- Nyugalom barátom. Higgadj le!
Majd odaszólt a fogadósnak.
- A szobakulcsokat kérném!
Erre a fogadós átnyújtotta neki. Majd mindketten felmentek a szobájukba. Vuluf hamar elaludt. Horkolása Darren szobájába is áthallatszott. De nem az volt, ami miatt nem tudott elaludni. Hanem a történtek bántották. Nem hitt abban, hogy új életet tudna kezdeni, anélkül, hogy tett volna valamit. Meg akarta bosszulni Lordak és hívei tetteit. De ő egyedül nem küzdhet meg egy istennel.


 

További hírek

Örökségünk '48 történelmi vetélkedő - országos 1. hely!!!

Tovább...

2015.4.7.

Magyarok Európában vetélkedő - országos 5. hely!!!

Tovább...

2015.4.7.

Szép, irodalom... szépirodalom...

Tovább...

2015.3.8.

Beugró döntő

Tovább...

2015.3.8.

Eredményes versenyzőink

Tovább...

2015.3.8.

Beugró

Tovább...

2015.2.8.

Szép, irodalom... szépirodalom...

Tovább...

2015.2.8.

A HIMNUSZ-SZÓZATMONÓ VERSENYRŐL

Tovább...

2015.1.27.

Magyarország és a hip-hop

Tovább...

2015.1.14.

Újra itt vagyunk!

Tovább...

2015.1.8.

A 11.D osztály öko lábnyoma

Tovább...

2012.2.22.

A páncélosok evolúciója

Tovább...

2011.12.6.

A (török) félhold nyomában

Tovább...

2011.3.16.

Ádámok és Évák

Tovább...

2011.3.16.

Beszélgetés Besenczi Árpáddal, a Hevesi Sándor Színház direktorával

Tovább...

2011.2.10.

Az istennő nyomában 4.

Tovább...

2011.2.9.

Az istennő nyomában 3.

Tovább...

2011.2.9.

Az istennő nyomában 2.

Tovább...

2011.1.17.

Zalaegerszegi downhill

Tovább...

2011.1.6.

Séta Program 2010 / 2011

Tovább...

2011.1.6.

www.nfu.hu
Webdesign és programfejlesztés:
Tüske Balázs (tuskebganz@freemail.hu)
Legfrissebb oldalak:Érettségi 2020Nyertünk 2020Beiratkozás 2020Versenyeink 2019/2020Mulasztás igazolásSZÉJ 2019Tagint.vez.pályázatokDiáknap 2019AdatvédelemKöszöntőKözösségi szolgálatHatártalanul_2017-18Közzétételi listaÖkolábnyom tesztVersenyeredményekIngyenes Office 365 
Legújabb videó:
Szenzordilemma (a ketrecharcos)Legújabb képgalériák:
Karácsony 2019
Teremdíszítő-verseny 2019 HírlevélFeliratkozásLeiratkozás
Legújabb hírek:Gáspár Martin: új magyar rekord
2020. Szept. 24. (Csütörtök)
Siker a Kárpát-medencei döntőn
2020. Márc. 2. (Hétfő)
További hírek...IskolaújságÖrökségünk '48 történelmi vetélkedő - országos 1. hely!!!
2015. Ápr. 7. (Kedd)
Magyarok Európában vetélkedő - országos 5. hely!!!
2015. Ápr. 7. (Kedd)
További cikkek...
Elérhetőségeink: Címünk:
8900 Zalaegerszeg,
Gasparich u. 24.
Telefonszámunk:
06-92 510-773
E-mail címünk:
info@munkacsyszki.hu
OM azonosító:
203067
Zalaegerszegi SZC azonosító:
202105
"Munkácsy Szakközépiskoláért" Alapítvány 18958410-1-20